Hublot Replica Big Bang 38mm Fake Breitling Colt Breitling Bentley Barnato Replica Breitling Navitimer Replica
Interviu
companie   /   portofoliu   /   cariera   /   interviu   /   contact


NGF Grup este format din companii în domeniul construcţiilor, cu o cifra de afaceri impresionantă. Acesta pare a fi visul multor întreprinzători privaţi, dar cum se poate construi o afacere de asemenea amploare, aici, în zona de vest a ţării, în doar 10 ani, şi pornind din punct de vedere financiar, practic, de la zero?

Istoria NGF Grup a început acum 10 ani, când, am fondat NGF Construct, împreună cu cei doi fraţi ai mei. Ulterior, am rămas doar eu şi unul din fraţii mei, noi doi fiind în prezent acţionarii NGF Grup.
De la inceput, ţelul nostru a fost crearea unei companii în cadrul căreia profesionalismul şi calitatea sa fie componentele în jurul cărora se construiesc toate celelalte elemente. Dacă NGF Grup este astazi unul dintre liderii zonali în domeniul antreprenoriatului general în construcţii, atât ca număr de angajaţi, cât şi cifra de afaceri, este şi pentru ca dincolo de aceste aspecte, sunt extrem de importante atmosfera şi relaţiile interumane care s-au creat de-a lungul timpului în cadrul firmei. Unii dintre angajaţii de astazi ai NGF Grup, au venit acum 7-8 ani în cadrul firmei, în timp formându-se şi ajungând oameni de baza ai companiei. Este o mandrie a mea, a noastra, ca am reuşit să formam un colectiv unit şi de valoare, cu oameni care au evoluat şi care au contribuit la evoluţia companiei.

Este NGF Grup o afacere de familie?

Într-o primă fază, NGF Construct a fost o afacere de familie, dar la ora actuală, având  multi angajaţi si personal TESA şi TP (ingineri si economisti), NGF Grup nu mai este o afacere de familie. Am început prin aportul important al fiecăruia din familia noastră, dar în timp, am ajuns să creem o firma cu o structura solidă, cu oameni de bază în companie, cu directori de firme sau de departamente, la fel de importanţi ca şi noi, cei din familie. Ideea pe care s-a construit NGF Grup nu este cea a unei afaceri de familie, iar ţelul meu pe care l-am stabilit în urmă cu 7-8 ani, când am avut probleme de sănatate şi am realizat că ceea ce se întamplă în firma depinde într-o măsură mult prea mare de persoana mea, a fost să încerc să creez o structură care să funcţioneze independent de mine, sau de alte persoane.
În acest moment pot spune, cu multumire, ca am atins acest obiectiv.

Cât de mult v-au ajutat studiile pentru a crea această afacere?

Este cert că dacă nu aveam studiile de inginer în construcţii, nu puteam aduce firma la nivelul actual. Domeniul construcţiilor este unul complex, trebuie să cunoşti în amănunt toate situaţiile, să le prevezi şi să poţi evita pericolele.
Dupa absolvirea studiilor şi obţinerea titlului de doctor în construcţii, am lucrat 3 ani pe un şantier de construcţii, la Sibiu, la o hidrocentrală la Podul Olt, unde am primit experienţa muncii pe santier, cu toate problemele pe care le implică acest lucru. În acelaşi timp, am ţinut în permanenţă cont de situaţia din România, de mentalitatea românului, care este una specifică.

 În ce masură pasiunea pentru artă, pasiunea pentru desen, se leagă de ceea ce aţi încercat să realizaţi în cadrul firmei?

Ca să răspund la această întrebare, trebuie să mă întorc puţin la copilaria mea, când în clasa a V-a fiind, la noi, în satul Vădastra, din Olt, s-a înfiinţat o secţie de cojocarit artizanal, din care am

replica tag heuer link lady tag heuer carrera goodspeed replica fake rolex datejust porsche design diver replica Replica Panerai Luminor Power Reserve

The Swiss Replica Watches in execution are very little but due to using different colours it appears to become different watch. The pink gold version has white-colored rubber chronograph pushers, a white-colored rubber crown as well as the dial has pink gold hour markers. Also, the pink gold version happens a white-colored rubber strap. The Richard Mille Replica titanium version is one which we cover here on Fratello watches.

facut şi eu parte, fiind cel mai tânăr elev. Aveam un anumit talent pentru desen în general, astfel încât am început să fac desene pentru broderiile de pe cojoace. Cei de la Scoala Populară de Artă, de care aparţinea această secţie, au remarcat înclinaţia mea către desen şi m-au îndrumat către Scoala Populară de Artă din Slatina, dar parinţii mei au considerat că eram prea mic ca şi vârstă. Am ajuns în clasa IX-a la Liceul de Construcţii din Slatina, urmând apoi timp de trei ani şi cursurile de pictură ale Şcolii Populare de Artă din Slatina. Ulterior, desenul m-a ajutat foarte mult şi în cadrul firmei de construcţii, creându-mi o preocupare şi o exigentă pentru detalii şi pentru execuţia lor. Şi în timpul studiilor, aptitudinea pentru desen m-a ajutat foarte mult.

Puteţi numi această preocupare pentru desen şi detaliu, o cauză a preferinţei pentru finisaje? Este finisajul principalul obiect de activitate al NGF?

Da, se poate spune că a existat dintotdeauna o preferinţă a noastră pentru finisajele de calitate. Dar, lucrând ca subantreprenor, eram influenţaţi de condiţiile antreprenorului. La un moment dat am realizat că trebuia să organizez lucrurile în asa fel încât să nu depindem de alţi antreprenori. Deci scopul meu nu a fost legat de mărirea cifrei de afaceri, ci de a nu depinde de factori exteriori nouă. Evident, depindem de macrosistem, de legile ţării, de modul în care circulă banii etc. Dar ideea era ca la acest nivel de microsistem să fim independenţi, ca să putem avea siguranţa şi controlul asupra propriilor noastre acţiuni.
Acesta a fost principalul motiv pentru care NGF a devenit o firmă de antreprenoriat general, la această decizie contribuind şi numărul insuficient de firme de antreprenoriat din Timişoara şi în general, din zona de vest a ţării. Astfel, de anul trecut NGF Grup este în primul rand antreprenor general, iar una din firmele din grup, respectiv NGF Finisaje, se ocupă cu lucrările de finisaj. Am infiinţat toate cele 6 firme pentru ca să acoperim toate subdomeniile din construcţii şi ca să ne putem respecta angajamentele.

Aţi avut lucrări care au implicat găsirea de soluţii tehnice speciale?

Desigur. Mai demult, tehnologiile noi nu erau cunoscute de arhitecţii şi proiectanţii din Romania, şi aveam oameni în interiorul firmei care puteau oferi soluţii tehnice de rezolvare în aceste situaţii.

Care a fost experienţa de colaborare a NGF cu birourile de arhitectură?  În ce masură v-a influenţat această experienţă?

Am avut o colaborare bună cu arhitecţii din firma Prodid, atunci cand eram angajatul unei firme care avea sediul comun cu aceasta. De la arhitecţii firmei Prodid, respectiv domnii arhitecţi Serban Sturdza, Radu Mihailescu, am înteles ce înseamnă  "detaliile speciale". Cu Serban Sturdza am avut foarte multe discuţii, şi cunoscându-l, am descoperit ce înseamnă un arhitect adevarat. Am colaborat de asemenea foarte bine şi cu alţi arhitecţi, respectiv cu Geta Trîmbiţaş, George Ciuhandu, Oswald Maier, J. M. Poisson, Hermann Blum, dar şi cu o echipă foarte bună de designeri, precum Corina şi Sorin Saftescu.

Cum aţi ajuns în timp să depaşiţi handicapul lipsei oamenilor specializaţi în domeniul managementului, mai ales ca aveaţi nevoie de  "know-how" în foarte multe domenii?

Foarte simplu: i-am format pe toţi. Într-adevăr, nu exista pe piaţa din Romania, în general, şi pe piaţa din Timişoara în special, oameni calificaţi în acest domeniu. Eu am găsit oamenii, le-am acordat credit, şi ei au evoluat, crescând împreună cu firma. În cadrul NGF există oameni în funcţii importante care atunci cand au venit nu aveau experienţa tehnică în domeniul nostru, sau aveau o altă formare, sau chiar au fost cazuri în care am angajat oameni veniţi la noi direct de pe băncile facultăţii. Timpul a arătat că încrederea acordată lor a avut un temei.

Cum se deruleaza traseul execuţiei unei lucrări în cadrul NGF?

În primul rând apare cererea de ofertă din partea clientului, care este directionată spre directorul tehnic al firmei, ing. Magdalena Nicoară, ea având în subordine compartimentul de ofertare. Bineînţeles, ea se consultă cu mine în calitate de director general, dacă lucrarea e interesantă din punctul nostru de vedere.
Într-o primă fază, se face o ofertare bazată pe antemăsuratorile facute de beneficiar. După ce avem această ofertă, avem o primă discuţie legată de preţ, discuţie în care sunt implicaţi efectiv un inginer de la compartimentul de ofertare şi directorul tehnic. În momentul în care preţurile unitare şi estimarea respectivă merg într-o direcţie pozitivă, discuţiile se axează pe contractul efectiv. Intervine directorul comercial, care este secondat de o firmă de avocatură şi de juristul firmei, şi începe negocierea pe contractul propriu-zis.
Următoarea fază priveşte un acord între clauzele contractuale şi preţurile unitare.
Apoi urmează planificarea efectivă a lucrării, aici intervenind directorii de producţie care lucrează într-un program special de grafice de execuţie, care calculează şi eşalonările de preţ şi de comenzi de materiale, program care de asemenea estimează şi necesarul forţei de muncă. De aici rezultă un grafic de execuţie care cuprinde inclusiv faze şi termene parţiale de lucru. Având aceste 3 elemente stabilite, urmează faza proiectelor cu detalii finale de execuţie, care se întoarce la compartimentul de ofertare, unde se reiau calculele de cantităţi. Din acel punct, în urma colaborării dintre compartimentul de ofertare şi reprezentantul de antemăsuratori al beneficiarului, se face o nouă ofertă şi se poate discuta semnarea unui contract.
Semnarea contractului o fac eu în calitate de director general, moment din care lucrarea intră în atribuţia departamentelor de execuţie, care fac efectiv planificarea producţiei şi execuţiei lucrării. În acest moment există o colaborare cu departamentul de aprovizionare. Finalul este recepţia propriu-zisă a lucrării, care se face cu managerii de proiect şi cu directorii de producţie implicaţi.

Ce înseamnă calitatea pentru NGF Grup?

Calitatea se obţine cu oameni care ştiu să folosească tehnologiile noi, dar şi cu materiale de calitate, care evident sunt mai scumpe. Toate firmele din zona de vest a ţării care au început să colaboreze cu noi sunt motivate de oferta noastră în domeniul finisajelor, interesul lor fiind atât legat de calitatea pe care o oferim, cât şi de faptul că sunt dispuşi să o plătească. Firme din Austria, Italia, S.U.A, Germania, Grecia, şi-au manifestat interesul pentru colaborarea cu NGF, şi am realizat pentru ei multe lucrări de amploare în ţară: Pirelli Slatina, Continental Sibiu, Leoni Bistrita,  Draxlmaier, Solectron etc. Mai nou, dat fiind ca noi ne-am axat centrul de interes către piaţa imobiliară şi către dezvoltatorii din domeniul imobiliar, avem şi dezvoltatori români puternici.

Care este potenţialul NGF în ceea ce priveşte echipamentele şi resursele pentru realizarea unui proiect?


Ca să ajungem la potenţialul actual, NGF a investit în ultimii 2 ani în echipamente şi utilaje pentru lucrări mari de structură, astfel încât să putem prelua în regim de antreprenoriat general lucrări de mari dimensiuni.  
Suntem dotaţi cu unelte şi aparatură de înalt nivel, am investit în macarale, excavatoare, telehandlere şi alte utilaje specifice, maşini pentru tencuieli mecanizate, maşini pentru şapă, utilaje mici pentru lucrări specifice, avem foarte multe barăci de organizare de şantier. Avem peste 20.000 de metri pătraţi de sisteme de cofraj, am investit în sisteme complete de schelă, dispunând la ora actuală de 14.000-15.000 mp de schelă, o suprafaţă considerabilă pentru zona de vest a ţării. La ora actuală, avem o acoperire de 100% în materie de echipamente şi unelte de lucru. Bineînţeles, ne reanalizăm necesităţile în funcţie de noile comenzi, ca de exemplu în cazul de faţă avem în lucru un proiect de mari dimensiuni; în cazul în care acest proiect va necesita noi echipamente şi utilaje, le vom achiziţiona.  

Care este situaţia în NGF Grup din punctul de vedere al forţei de muncă?

În mod evident avem o stabilitate certă din acest punct de vedere. La fiecare final de an, noi analizăm situaţia şi stabilim o strategie pentru anul viitor. Ca număr de angajaţi, anul acesta (2008) am atins maximumul. Am dat anumite limite superioare ca număr de angajaţi directorilor de producţie, limite ce nu trebuie depaşite cu nici măcar un angajat. Diferenţa de capacitate, în cazul în care apare, o suplinim prin subantreprenori. Am avut o politică de formare a unor firme care au crescut alături de noi, şi care execută manoperă numai pentru noi, însumând un număr mare de oameni care lucrează în instalaţii şi structură, şi mai avem doua firme de finisaje cu care colaborăm în regim de subantreprenoriat.

Care sunt problemele existente la ora actuală în Romania pe piaţa de construcţii?

În primul rând, lipsa unei forţe de muncă calificate. Noi am găsit metode de a ne fideliza angajaţii, şi nu avem probleme în acest sens; spre exemplu, în acest an am avut puţini angajaţi care au plecat de la noi.
Ca probleme generale, întâmpinăm însă o serie de situaţii, mai ales cele legate de macrosistem: circulaţia dificilă a banilor determină unele probleme; deşi avem stabilite termene clare şi avem intenţii serioase, uneori apar întârzieri la plăţi. Am avut probleme din acestea şi din fericire le-am putut depăşi, însă cunosc cazuri în care alte firme au avut dificultăţi serioase şi s-a ajuns la blocaje de la furnizori. O altă problemă este faptul că din cauza crizei de ciment şi de fier existente pe piaţa din Romania, apar măriri de preţ incontrolabile. Deşi avem clauze contractuale, modificările de preţ ne afectează atât pe noi cât şi pe beneficiarii noştri.  
Munca la negru ne afectează de asemenea într-o bună măsură. E clar faptul că noi suntem obligaţi să retribuim salariaţii cu o sumă echivalentă sau chiar mai mare decât a celor care prestează munca la negru. Astfel, noi suntem obligaţi ca aproape să dublăm suma prin taxele pe care le plătim la stat, şi acest lucru îl facem prin eforturi financiare imense.
În plus, o altă problemă este legată de faptul că există o serie de forme de protecţie a impozitelor şi taxelor către stat, dar în acelaşi timp, nu există legi aplicate care să ne ajute să recuperăm banii datorati nouă de către debitori. Sunt cazuri în care ne-am recuperat banii dupa procese de 2-3 ani. Alte probleme au fost legate de recuperarea TVA-ului. In 2006, la încheierea anului, am stabilit o strategie pentru anul 2007. Dar în 2007 am avut neplăcuta surpriză a unei modificari legislative legate de TVA, prin care noi nu mai puteam încasa TVA-ul, lucru ce a condus la un dezechilibru.

Cum vă fidelizaţi şi cum vă motivaţi angajaţii?

În primul rând, le oferim condiţii de lucru foarte bune, salarii foarte bune, chiar peste cele ale pieţei.
Din martie am introdus un sistem care plăteşte oamenii exact pentru cât produc. Pentru muncitorii care nu sunt din oraş, am construit o clădire pe strada Sulina, cu 210 locuri de cazare, de condiţiile unei pensiuni bune. Beneficiind de salarii mari, tot sistemul de asigurare de la stat - pensii, asigurări medicale, funcţionează la parametri maximi.
Protecţia muncii este un alt punct important, pe care noi am reuşit să îl rezolvăm cu bine, colaborând cu firme de consultanţă în probleme de protecţia muncii. Aceasta verifică firma angajată să facă protecţia muncii pentru angajaţii din tot grupul.  
Pentru cei de la TESA, am organizat excursii în capitale occidentale, prilej cu care se sudeaza colectivul. Consider că cea mai importantă  "investiţie" a NGF nu este cea pe care o facem în unelte sau echipamente, sau chiar în imobilul de pe Sulina, ci în oameni.

Ce impact are activitatea NGF asupra mediului natural?

Manifestăm interes pentru mediul natural şi pentru respectarea unei conduite ecologice. În contractări, trebuie să convingem clientul de faptul că o parte din preţul realizarii proiectului se regăseşte în costurile de organizare a şantierului. În acest sens, toate şantierele noastre au drumuri balastate şi rampe de spălare pentru maşini, astfel încât atunci când maşinile ies din şantiere, sunt curate. De asemenea, avem contracte cu Retim, care ne furnizează containere de gunoi pentru toate şantierele în care lucrăm. Avem reguli stricte legate de evacuarea deşeurilor de la etaje. Preferinţa noastra pentru utilaje noi şi de calitate, a fost influenţată şi de respectul faţă de mediu - emisii de noxe etc.

Se spune ca un automobil Dacia vechi, a fost sursă pentru o parte a bazei materiale a NGF, acum 10 ani. Este un fapt real?

Da, e un fapt real. În momentul în care am fondat NGF, aveam un capital de 10.000 de mărci germane, bani cu care intenţionam să achizitionez o locuinta. Atunci am fost pus în faţa acestei alegeri - de a cumpăra o garsonieră, sau să încep o noua firmă. Am cumpărat salopete de lucru şi echipamente de lucru, nişte scule de mână, bormaşini, flexuri, şi am avut o maşină, această Dacie veche, iar din restul de bani din cei 10.000 DM am cumparat o Dacie noua.

De ce Timişoara?

Sunt din Vadastra, judetul Olt, de lângă Corabia. Am făcut liceul la Slatina, iar în clasa XII-a fiind, în drumul cu trenul spre casă, am întâlnit pe cineva care venea de la Timişoara, care mi-a povestit despre frumuseţea acestui oras cu multe flori. În acel moment m-am decis să vin la examen la Facultatea de construcţii din Timişoara. Dupa facultate am lucrat la Sibiu la hidrocentrala de la podul Olt; acest lucru l-am făcut însă pentru a avea experienţă în construcţii, şi pentru a mă ajuta în documentaţia pentru doctorat, având însă gândul de a mă reântoarce în Timişoara. Din 1993, am revenit în Timişoara şi mă consider cetaţean al Timişoarei, cu rădăcini undeva în Oltenia, rădăcini pe care nu le reneg. Mă interesează ce se întâmplă acolo şi, deşi ajung rar, ajut cât pot oamenii de acolo.

Dacă v-am fi întrebat acum 10 ani cum aţi vrea să arate NGF în 2008, care ar fi fost raspunsul?

În primul rând, nu m-aş fi gândit că NGF va deveni o firmă de dimensiuni atât de mari, dar mi-am dorit şi atunci o firmă care să producă calitate, şi de care să fiu mandru.
Este sigur că nu mi-am imaginat că NGF va fi o firmă care se va impune pe piaţa antreprenorilor într-un timp atât de scurt. Alţi antreprenori au moştenit baze materiale, în timp ce noi am pornit de la zero şi am evoluat în timp.
De la început am dorit o firmă dinamică, cu o atmosferă bună, care să producă lucruri de calitate, dar nu mi-am imaginat dimensiunile NGF de astăzi.

Cum vedeţi NGF Grup peste 10 ani?

 

Îmi propun ca NGF să rămână o firmă de antreprenoriat general în zona de vest a ţării, cu un număr de angajaţi de circa 500, aşa cum este el acum, ideal pentru condiţiile din această zonă a ţării.
Numărul de angajaţi va fi aproximativ tot în jur de 500, dar cifra de afaceri se va mări, pentru că există soluţii colaterale de crestere a productivităţii. De fapt, cifra de afaceri nu e un ţel în sine, e de preferat ca profitul să fie îmbunătăţit.

Care este cea mai mare realizare legată de NGF Grup?

În primul rând, faptul că este o firmă stabilă şi serioasă, profesionistă şi dinamică. În al doilea rând, aşa cum am amintit, atmosfera şi relaţiile interumane create în firmă de-a lungul timpului, consider că sunt de asemenea o realizare. Locuiesc la un minut de sediul firmei, şi eu sunt unul dintre primii care ajung dimineaţa la lucru, cu înca vreo 2 colegi, pe la ora 7:30, pana la ora 8:00 apărând şi ceilalţi. Lumea bea cafea, discută, în zona în care avem o terasă, un bar, într-o atmosferă relaxată, în care toţi se simt bine. Dar şi când e de muncit, se munceste...

Audemars Piguet Replica Watches https://www.aboutwatches.net

...am reusit sa formam un colectiv unit si de valoare...